24 May 2011

tolong...rumah terbakar...

"Rumah terbakar panggil bomba..."
"Bomba datang berlumba-lumba..."

itu lah yg terjadi dalam pukul 8:00 malam tadi...tibe2 dgr riuh rendah jer dgr suara jiran2 sebelah rumah...kite pun ape lagi menyibuk jer ler...nak tau ape kisahnye...ade org bergaduh ker...berparang ker...takut weiii....
ya allah...ade rumah terbakar rupanye...betul2 kat belakang rumah kite ni..selang beberapa buah rumah jer...nasib baik tak berlaku ape2 perkara yg tak diingini...dan api dpt dipadamkan dgn cepat oleh jiran2...nasib baik jiran belakang rumahnye tu tersedar dapur  jiranye tu  dah terbakar...apa lagi menjerit la dia...kalau kite pun menjerit jugakkann...bomba datang beberapa minit kemudian...begitu pantas pihak bomba sampai...
punca kebakaran itu adalah dari dapur...masak air pas tu terlupa nak tutup apinye...mungkin cerek dah terlalu panas kene api dan airnye  tu  dah keringkan...api pun menyambar la ape yg patut...dapurnye dah penuh dgn asap dan api nasib baik api tak menyambar tempat2 yg merbahaya...kalau tak tak tau la bayangkan macam mane yee...ngerinye.....

 api ni masa kecik dijadikan kawan 
 bile dah besar menjadi lawan
pada semua berhati2 ketika memasak ye...
kadang2 kite terlupakan...





Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

30 comments:

  1. subhanallah.....

    mmg menakutkan,
    pernah kena pada ayu.. time tu member satu rumah panaskan cengkodok...

    boleh dia lupa dan sembang2 dgn kami.

    last2 rentung dapur jadinya..

    PS; ayu dgn tak bersluar keluar dgn tuala jer..

    peeh!! mmg bahaya api

    ReplyDelete
  2. penah tengok rumah terbaka dr depan mata takotnyee

    ReplyDelete
  3. ayu: tu hihihi...

    dah panik punya pasalkan...baik lari jer selamatkan diri...

    ReplyDelete
  4. ezan idma:
    nyerikannn...kak ain pun takut jugak tadi...alhamduliliah tak ade ape yg berlaku...

    ReplyDelete
  5. Assalam kak Ain...memang menakutkan kalau ngan api ni...dah besar dh jadi lawan...kena hati-hati selalu...nieza pun kekadang tu sebelum nk keluar umah check dulu dapur tu 2-3 kali pun tak apa asal puas ati...suis letrik pun kena off selalu kalau kita nk keluar takur juga sebelum terjadi kan.

    ReplyDelete
  6. w'salam niaza...
    mmg takut sesangat..kak ain selalu ingatkan kat anak2 jugak jgn ambik mudah benda2 mcm ni...mmg kene berhati2...

    dah la maknye ni penakut sikit...dgn api ni...

    ReplyDelete
  7. kena beringat jugak ya walaupun masak air ja..

    ReplyDelete
  8. nasib baik la dapat dipadamkan apinya sebelum melarat kan kak..
    bahayanya..

    ReplyDelete
  9. Heee seriaunya...
    Takziah kepada keluarga itu. Syukur tidak kemalangan jiwa.

    Next time, soh dia guna cerek elektrik atau cerek yang bersiul.

    ReplyDelete
  10. takot betul dgn penyakit lupa ni kan? kita ni pun kengkadang terlupa jugak...

    ReplyDelete
  11. uishh..biar btul kak ain..nasib tak merebak ke rumah lain...

    ReplyDelete
  12. ain...nasib baik tak melarat ke kawasan rumah yang berdekatan

    ReplyDelete
  13. nasib baik bomba cepat dtg menyelamatkan yee..

    takut sangat dia merebak..

    syukran krn api masih terkawal..

    ReplyDelete
  14. ayork...mujur tak jadi pape..

    ReplyDelete
  15. Gerun pula kan, nasib baik ada yang sedar kalau tgh syok tido bahaya nih..memang kadang2 lupa nak tutup api ni, minta dijauhkn perkara buruk.

    ReplyDelete
  16. kalo bab api ni, saya pon takut sbb say apon masak guna dapur gas. kalo memasak tu mmg kena alert

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah..syukur takde kemalangan jiwa..betul tu kak mase kecik kita jentik je..dah beso mmmmm ambik ngko!!

    ReplyDelete
  18. huh..nasib baik takde pape..
    bahaya betul..

    ReplyDelete
  19. itu untungnya berbaik dgn jiran

    kita baik dgn semua jiran
    tapi jiran yg penting mcm tu
    jiran belakang rumah pulak sombong..huhu

    ReplyDelete
  20. sy tak dpt bayangkan kalau tong gas meletup..impaknya cukup besar kan

    ReplyDelete
  21. assalam ainoraini..alhamdulillah dapat dipadamkan cepat..dah le belakang rumah ain je kan..

    ReplyDelete
  22. nasib baik bomba cepat dtg..dulu pon penah jd mcm tu, masa tu panaskan lauk..last2 lauk tu kering sampai terbakar dapur..kibas2 dgn kain.nasib baik boleh padam..kalau x mau terbakar dapur

    ReplyDelete
  23. memang merbahaya kan...tu hanya sebab terlupa je tu...mintak dijauhkan...

    ReplyDelete
  24. ya Allah takutnya kak ain..
    nor blom pnh tgk depan mata
    terbakar2 nih mintak djauhkanlah..takotttt

    ReplyDelete
  25. masa sy sdg pantang kat Danies, dapur rumah sy pnh terbakar, pantang dok sndiri je, buka api nk masak & terlupa trs p mandi, keluar dr bilik air tgk2 api dah marak & myambar langsir dapur, trs bwk baby keluar & panggil mak, mak la tlg padamkan api tu sampai tangan mak melecur...kesian mak..

    ReplyDelete
  26. banyak kes kebakaran berpunca dek kerana terlupa tutup api dapur...saya ni sampai fobia, pernah plug kettle elektrik terbakar..dah la sorang kat rumah. nasib baik takde apa2 jadi! sampai sekarang fobia, everytime nak keluar rumah...check semua nya habis2..malang memang tak berbau.

    alhamdulillah lah jiran tu sedar dari awal kan..

    ReplyDelete
  27. ish bahayakan...hari tuh pun x silap ada keluar paper...kes lebih kurang sama jer....punca x tutup api masak air...

    ReplyDelete
  28. ngerinya ain...nasib baik xde apa2...

    ReplyDelete
  29. aduhh seram akak dgr .. kalau akak dah kelam kelibut dah akak nie .. bawak kuar anak2 dulu huhuh

    sibbb baik x jadi lebih buruk kan ..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini