02 October 2013

bukan kedekut...

assalamualaikum dan selamat pagi...

dah bulan oktober...dah hampir seminggu tak buat n3...yang sebenarnya ada banyak cerita yang nak dikongsikan kat sini, tapi  tu laa...bila taip jer sikit lepas tu padam...taip semula padam balik...asyik padam jer kerjanya tu tau...lama-lama terbengkalai jer ler...story mory ku itu...akhirnya tak ada la cerita...ini ada satu cerita...

nampak tak sofa warna putih tu...nampak cantik jer dalam gambar ni kann...tapi kalau tengok dekat-dekat hahaha....boleh vengsan...dah jadi kelabu asap...tuan rumah ni bukan pemalas ye...tuan rumahnya ni tersangat la rajin...asal kotor bukak sarung tu kasi basuh...sampai dah nak reput la kainnya tu...tuan rumah tak mahu zoomm tau...sebab maluuu nak tunjuk...biar jer tengok dari jauh...

nak dibuang sayang, seribu kali sayang...sebab masih elok lagi cuma kain dia jer yang nampak uzur dan kusam, nak beli yang baru sayang duit den...huhuhu dasar berjimat cermatkannn...yang sebenarnya bukan kedekut tau tapi sayangggg kat sofa tu...chewahhh alasan...


akhirnya buat keputusan...jangan dibuang ganti sarung jer...pergi la pusing-pusing cari kedai yang ada repair sofa ni tau ahad yang lepas...ada la satu kedai ni,mahal ya amat sangat...terus tak jadi buat...kira punya kira tak berbaloi...dia nak rm 780...kalau macam tu punya harganya baik beli yang baru...sungguh kechiwaaa...upah jahit dia ambik jer dah rm300,mahal jugakkann...kalau kutahu macam ni punya mahal ambik upah menjahit dari dulu lagi belajar menjahit tau...kayo mokcikkk....mokcikk kayooo...

tak puas hati ni,carik lagi...dan akhir jumpa la jugak satu kedai ni...tak la semahal kedai yang mula-mula tadi tu tau...orang ni ambik upah jahit cuma rm150 jer...tak kira la kalau kita bawak kain sendiri beli kat mana-mana pun...dia sedia ambik tau...akhirnya kami pun tempah la sarung sofa tu maka tak jadi la nak dibuang sofa tu...

dua minggu dari sekarang akan siap la sarung sofa tu tau...macam tak sabar jer nak tengok baju baru sofa ku itu...harap-harap jelita la nanti, walau pun baju sofaku itu tak ditempah kat Fella Design, buat kat kedai biasa-biasa jer...tapi kan, kalau kawan-kawan nak tahu, orang tu bekas pekerja kat Fella...harap-harap ok la nanti...



Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

51 comments:

  1. nnt up baju baru sofa tu tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..lia bila siap nnt kakain tunjuk kan yee...
      kalau lawo ler...huhuhu...

      Delete
    2. Dek, boleh bagitahu kedai yang RM150 tu dimana? teringin juga buat back up sarung sofa

      Delete
  2. ye, btol tu...jimat cermat...nanti citela yer bila sofa tu dah siap...tak sabar gak ni nak tengok...hehehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhh..nanti dah siap kakain tunjukkan...
      kene cari kedai jahit yg murah jugak..ada jugak yg ambik mahal...

      Delete
  3. amboiii mahal bebenor upahnya..kalo tau, zee pon sama cam kakain, amik jer upah menjahit..senang keje sendiri dak???kayoooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai no1 tu mmg mahal giler..pada hal material kain dia sama jer dgn kedai yg no2 tu..
      sebab upah jahit dia pun dah mahal...tak mau la kakain kalau mahal sgt..baik beli yg baru jer...

      Delete
  4. Nnti share la info kedai jahit sarung tu.....teringin juga nak menukar sarung sofa...hmpir 6 thun u x betukar...sib baik kaler maroon...x la nmpk sngt kan....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyifa dok area mana..kalau dekat2 dgn rumah kakain boleh jer...
      kedai dia tak la lawo sangat pun...dah namanya kedai repair perabot n buat sarung sofa..jadi berserabut la jugak keadaan kedai tu...

      Delete
    2. boleh share tak nama atau area kedai tu please.thank you

      Delete
  5. Assalamualaikum,
    Alhamdulillah...ada gak sofa...umahku dok lantai bersimpuh ayu je, tadak sofa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sofa lama sayang nak dibuang...masih elok lagi...
      bila dok bersimpuh lagi la bertambah ayu cik anyss ni...

      Delete
  6. bila la nak dapat p umah kak ain nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. acu sayang...meh ler..bila2 masa pun boleh...
      tapi roger2 la dulu tau..jgn main terjah jer..nnt dpt la minum ayaq kosong jer...

      Delete
  7. assalamualaikum,

    rindu kat ain...kat fb senyap sepi
    kita ni lg berbulan2 sekali aru nk wat n3..hehe

    kalau siap dan cantik nak minta ain share add
    tukang jahit tu ..kita pun berangan nk tukar sarung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun rindu kat ati...muah2...
      FB bukak jugak ati..baca cerita dari kawan2 semua tu...

      ok ati ..nnt dah siap ain tunjukkan yee..

      Delete
  8. kakak ain...
    amboiyaiiiii maheinyaaa...tp mesti cantek hasilnya nnt...tepek jgn tak tepek kl da siap nnt...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kedai no1 tu mmg mahal yan..tu kakain tak jadi nak tempah..ngerii baik beli baru jer...
      yg kedai no2 murah sikit...setengah dari harga kedai no1...

      Delete
  9. Nanti kalau dah bertukar bajunya jangan lupa tunjuk kat sini tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...dah siap nnt kakain tunjuk yee...
      tungguuuu...chewahh mcm lawo bebenor nyee..

      Delete
  10. macam adik nur tukar sarung kusyen...murah juga buat kat en. mazidul (orang tv3 tuh)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene pandai cari kedaikan nur...
      ada yg buat mahal...kakain cari yg murah jer..klau mahak sgt baik beli yg baru...

      Delete
  11. selagi mash elok mmg syg nk buangkan.. tukarkan aje sarungnya nmpkla mcm baru semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. body masih cantik lagi...
      cuma sarung jer yg dah tak lawa...

      Delete
  12. boleh tahan mahal jugak jer nak tukar baju untuk sofa..:)

    dah siap nanti tunjuk eh kak~

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal murah terpulang pada kedai tu nak ambik upahnya zura...
      dan jenis material yg kita nak buat sarung tu...

      Delete
  13. Syg la k.ain klu buang, skrg ni semua blh kitar semula ie repair blk... murah la jgk tu k.ain RM150 upah utk sarung, hr tu sy p tya nk upah sarung + kain utk sofa rmh sy tu, dia ambik RM350 utk 6 sofa, munkin area utara ni murah lg kot...

    **pssttt rmh k.ain mmg dah cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih elok tu yg kakain nk buat sarung dia jer...
      kat area shah alam ni semuanya mahal tak ada yg murah...mencikk tull...untung la hajar dok utara masih murah lagikann....rm150 tu upah jahit je hajar..tak termasuk fabrik dia tu...

      Delete
    2. kdai tu nama ape n area mn kt shah alam tu?akak bley tlg bg detail x?no tepon kdai skali..kna bwk sofa gi kdai ke?mcmne nk sukat?

      Delete
  14. Camne boleh jauh beno beza caj dia tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la nak untung lebih la tuu..dia tau kita ni tak pandai menjahit...
      ambik di letaknya harga mahal...

      Delete
  15. kalau masih baik kenapa nak dibuang kan.. rupanya elok lagi..tak sabar nak tengok sofa tu berwajah baru.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab elok la kakain sayang nak buang..lain kalau dah patah kayu ke...kusyennya dah reput ke...mmg kakain campak buang jer...

      Delete
  16. Ain, nak raya haritu kita pun tukar kain sofa kita yg dah kusam dan byk peta, kes syg nak buang hehehe.. masa bincang dan pilih fabrik kain yg dibawa harganya lain, bila dah siap dan dihantar ada pulak kos tambahan.. bila dihitung2 baik tukar sofa baru.. tp nasib baik workmanship dia cantik.. kira berbaloilah.. org tu staf fella design, kedai dia kat kg subang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo kat kg melayu subang ke...tu dah dekat dgn kedai fella yg besar tu...
      yg ni dah tanya betul2 harga tak ada tambahan...kalau mahal mmg saya beli baru jer...

      lagi pun kedainya tu tak la lawo sangat pun..dia ambik jugak perabot yg nak repair...bukan la kedai yg cantik ada ekon...itu dikira murah sikit kot...

      Delete
    2. akak mmg tak nak share add or nama kedai tempat akak tukar kain sofa tu? kalau baik hati, boleh la share disini yer.

      Delete
  17. Nampak masih cantik lagi...sofa yang haritu dah memang kelabu asap betul...he he..

    ReplyDelete
  18. tunggu sofa berwajah baru ni ain..

    ReplyDelete
  19. Raya Haji ini sahlah sofa lama dah jadi baru...

    ReplyDelete
  20. Nanti akak datang umah, boleh la rasa duduk sofa berbaju baru.. tentu sedap lain macam.. boleh baring-baring lagi.. he he

    ReplyDelete
  21. baguslah dari dibuang2 gitu aje,, lebih baik dibuat penambahbaikan jimat duit lagi hehehe

    ReplyDelete
  22. Yelh ain, masih teguh kerusi tu. Syg nk dibuang. Hr tu nza pn tukar bajunya dlm rm500 skali upah. Brbaloi
    Nnti dh siap tepek pic kt sini ye...

    ReplyDelete
  23. ayat last tu ain..heee..walaupun bukan fella design tapi bekas pekerja fella design..

    ReplyDelete
  24. Kak Ain kurang-kurang ada gak sofa.. rumah cik PM sofa pon takde... huhuhu...

    P/s bukan kedekut... belanja berhemahhhhhh.... ekekeke....

    ReplyDelete
  25. Cantiknya rumah AN.....
    Sofa tu pun okje suka .. tulah mmg mahalkan buat sarung baru...nk dibuang cantik lagi.....

    ReplyDelete
  26. Buat apa nak beli baru kalau masih ok...bila dah ganti baju mesti nampak macam baru..

    Dulu2 kan bila raya kita beli sarung kusyen baru je... masa pakai sofa rotan/kayu tu...terus berseri rumah..

    ReplyDelete
  27. mahal jg tu kak... kalau la kita pandai jahit sendiri kn best

    ReplyDelete
  28. as salam.zana nak tanye laa..kat mane ye tukar sarung tu...ader conatct tak..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. .nnti up sofa baru tu ye..nk tgk :)
      zanna.klo awk nk tmpah sofa n curtain..awk bole call die.
      die mmg pro.murah n mmg cantik.
      0122448906-en pp

      Delete
  29. kak, nanti share nama kedai yg jahit sarung sofa murah tu. area mana lokasi kedai?

    ReplyDelete
  30. Boleh ke share ctc no kedai tu.terima kasih ye

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini