13 February 2012

jalan-jalan dipulau dan jumpa siapa disana...

assalamualaikum...
hari tu kan pergi jalan-jalankan...ada la beberapa keping gambar ni buat kenang-kenangan untuk tatapan dihari akan datang..

haaa ini semuanya seramai 12 orang termasuk family kakak saya...

hari pertama:

kami sewa 2 buah kereta inova sebab ramaikan biar la selesa sikit...pas tu ronda-ronda kat under water world kat pantai cenang tu nak tengok ikan...mesti semua pernah sampaikan kat situ..

 ini tengah memikir2 dan mengira2 harga tiket nak masuk..maklum la rombongan cik ain kan berderet2...en somi sedang mengira2 berapa kene bayar...sesapa kerja gomen dapat la potongan sikit...nasib BIL keje gomen...jom kite masuk kat dalam dah beli tiketkannn...

kat dalam tu...ada penguin...

comey jer tengok cara dia jalan cute sangat...rasa nak tangkap bawak balik jer...


  ikan semesti la adakann...besar-besar pulak tuu...

itik ni tido sebelah kaki jer sebenarnya...bila ambik gambar bukak pulak matanya tuu...tapi tak bergerak pun tetap berdiri sebelah kaki jer...

 tengok apa laa.. rakyat jelata ku itu yee...

tengok ini rupenya...tak tau la pulak ape ke namanya binatang nii...lupa nak ambik gambar tentang biodatanya...ok la lepas ni nak jalan lagi...

pergi ke kampung makam mahsuri pulak di mukim ulu melaka..

  ada telaga mahsuri...airnya sejuk...

 ini la makam mahsuri...

teruja masing2 tengok demontrasi membuat kuih karas 
kita orang beli sebungkus 3 ringgit jer...tapi beli berbungkus-bungkus sebab sedapkan...

macam ni cara membuatnya kuih karas...sedap makan masa panas-panas...
ok nak jalan lagi ni...

 biasa la mana lagi kann...kalau tak pergi haji ismail group ke...idaman suri ke...saja nak cuci-cuci matakann...ini pulak rambang mata tengok coklat...ini anak-anak saudara, pilih la mana yang sesedap rasakann...pas tu sila la bayar yee...ok tamat sudah hari pertama...



hari kedua:

selepas jer solat subuh dah tak tido dah...kami semua bersiap-siap nak ke jeti sebab nak pergi island hoping pukul 9 pagi dah nak bertolak sebelum pegi kena la bekfes dulu...ada gambar lagi...boring ker tengok gambar kita ni...alaa jom arr tengok best gi pulau-pulau tu...

 ini semasa kat jeti..pekan kuah...nak berangkat la nii...

laju weiii...naik bot tu...tapi seronok...nasib baik tak muntah hijau hahaha...

 suka bangat rakyat jelata ku itu...

 ini pulau pulau beras basah...

cantikan pemandangnya tu...masa ni air surut tak boleh la nak mandi mandakann...pas tu bila naik bot lagi pergi ke pulau eagle feeding tapi tak ambik gambarmasa helang tu terbang ambik makanan...helang tu pandai tau tak mau dia makan roti...dia nak makan daging ayam jugak...

nampak tak gambar tu bentuk bukit tu macam orang perempuan mengandung sedang baring...

 ini pemandang kat tasik dayang bunting..nyaman aman damai kat situ dan sunyi jer...boleh mandi manda kat situ...rakyat jelata pun mandi-manda jugak tapi disebabkan tasik tu dalam kaki memang tak sampai ke dasarnya so kena la gune safety jacket...bila dah puas kami pun balik la ke jeti  semula...

tak puas beremdam kat tasik dayang bunting tadi...sambung pulak kat sini...kami bermalam di istana kondo...tak boleh lame cepat sikit ada tempat nak pergi lagi ni...jeng..jeng...nak jumpe seseorang...sapa ituuu...

ini la dia...dapat jemputan dari tuan rumah ni...alahai...tak nampak pulak wajah tuan rumah kita ni....

 ini la diaperamah dan cantik orangnya...
pertama kali jumpe rasa macam dah kenal lama jer...tak rugi ada blog ni...dapat meramaikan sahabat...

cube tengok tuu...suri masak macam-macam untuk kami...malunya buat susah-susah jer tapi dah pesan dengan puan suri kita ni jangan buat apa-apa pun hidang air kosong pun tak apa...tapi rezekikan...kenyang betul kita anak beranak makan tu semua..ada laksa dan nasi dagang agar-agar sedap-sedap pulak tu...

baju puith tu asben suri, pun peramah orangnya...terus hilang rasa malu tuu...en somi kite pun sembang serupa macam dah kenal lame jer...ok la masa untuk berangkat...sebab kakak ku itu sudah menunggu untuk nak pergi ronda-ronda sekeliling pulau lagi ni...

insya allah ada rezeki kita jumpa lagi yee suri...kalau nak tau suri siap tapau laksa lagi nak bagi kakak kita rasa tuu..berbanyak-banyak terima kasih pada suri dan suami kerana sudi terima kunjung dari kami...

malam tu dinner kat sini..

 suka tengok pemandangannya...sambil makan ditiup angin sepoi-sepoi...nyaman sekali...
 
kami makan ini...nampak tak bekas caler kuning tu....itu la laksa yang suri bagi... suri kakak ain cakap sedap tau habis diarang semua makanlaksa tu tau...kuahnya dah habis dimakannya,lebihan mee laksa tu diarang makan dgn kuah tomyam jer laa yee...

 ok la itu ajer aktiviti semasa meronda kat pulau langkawi hari pertama dan kedua... 
nanti kite sambung yang ketiga pulak yee...









Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

57 comments:

  1. Wahhh..! Wahhh! meriah dan seronok tumpang tengok orang bercuti cuti Malaysia.

    Kak Azie dulu pegi kat area habitat helang tu, tapi tak sempat snap pulau yang bentuk kasut tu..

    Jeles nya... dia dapat jumpa blogger SURI SOLEHAH. Kak Azie pun ada juga masuk blog dia, dan dia pun sering komen gak kat blog Kak Azie. Bestnya dapat jumpa....!

    ReplyDelete
  2. Dah banyak kali juga kakcik ke sana, tapi belum pernah masuk ke UWW tu (suami dan anak dah masuk, kakcik je tak) dan belum juga berkesempatan nak jumpa dengan SS. :(

    ReplyDelete
  3. sedang berangan untuk honeymoon
    ngeeeeeee =)

    ReplyDelete
  4. Seronoknya berholiday dapat jalan2, makan2 dan yang paling best dapat jumpa kawan maya suri solehah.

    ReplyDelete
  5. Azieazah:
    Mmg seronok kak azie jln ramai2 mcm tu... Meriah...
    Kebetulan dah sampai kat pulau tu..ada pulak SuriSolehah maka bertemu kami dari alam maya kealam nyata chewahh...SS pun sudi menerima kedatangan kami..



    Kakcik:
    Ok la jugak kakcik bawak anak2 masuk UWW tu...dah telanjur pergi sanakan...pergi la semua tempat kt langkawi tuu...


    Susumanis:
    Tema kaisih... Untuk buat kenang-kenangankann

    ReplyDelete
  6. Cheqna:
    Mmg sesuai sangat pegi honeymoon cheqna... Pegi la yee.. Mmg seronok...


    Kak zai:
    Kalau gi holiday apa lagi kakzai... Dah tentu makan tk hinggat dunia...makan ajer...semua benda nk rasa..

    ReplyDelete
  7. wowwwwwww, teruja lak tengok gambar ni semua..bestnyer gi ngan family semua :)

    ReplyDelete
  8. cemburunyaa......updet lagi kak ain..nak tgk.. hehe

    ReplyDelete
  9. wah...dapat jumpa suri solehah! blessed nya rasa jadik blogger kan?

    *

    saya tak penah jejak langkawi lagi walau saya org kedah. kene pegi cepat ni sebab nak tgk penguins!!!

    ReplyDelete
  10. best banget - jalan2 jumpa kawan blog!

    ReplyDelete
  11. Seronoknya Anak beranak berjalan makan angin ye, seronok tgk gelagat Akak, hubby and anak2

    Kak, semalam saya gi kenduri di lubok china Melaka ;)

    ReplyDelete
  12. bla tgk pic2 akk ni nmpk sgt la da lama sy x mai ke sini

    ReplyDelete
  13. Napelah ms sy pergi 3 beranak dulu lgsg tak seronok mcm nie? Hahahahaha! mgkn tatau jln kot? Hehehehe!

    ReplyDelete
  14. wooowweeeee...bestnyer k.ain, siap jumpa blogger lg...ok la tu sambil selam minum air, xrugi ramai sahabat kan k.ain, rata2 negeri p ada kawan...hehe

    Meriahnyer rakyat jelata k.ain shopping coklat...yumyum...tingat coklat yg hubby beli ms g kursus langkawi hr tu, byk yg blm disentuh...hikhikhik

    ReplyDelete
  15. Betul pun jangkaan kakak mesti ain jumpa suri. Jeles kakak nie... bercakap thru phone dgn suri tapi jumpa tak lagi...

    Cantik gambar-gambar yg ain snap..

    ReplyDelete
  16. syoknyer kak
    rindu langkawi last terjah 2008
    hope blk cuti nnt sempat terjah sana...rabun biji mata if terjah idaman suri tue khen

    ReplyDelete
  17. Ikatan kasihku:
    Pegi ramai2 mcm tu mmg seronok...jln2 tak henggat dunia.. Pas tu mkn ajer...


    Anne raini:
    Ada lagi tapi tak la byk sgt gambonya...ini kali ke3 kakain pegi ini...byk tpt yg dh pegi pun...

    ReplyDelete
  18. GB:
    Untung jugak jadi blogger ni kann.. Dpt la ramai sahabat dan semuanya bila juma mcm dh kenal lama jer..


    Miloais:
    Bila kite nk jumpe ye cik milo...teringin jugak ni..pada hal kite bknnya jauh sgt punn.. Suatu hari nnt kann...


    Aju:
    Pegi ramai2 mmg seronok aju...mkn pun mcm2 hilang segala diet kak ain tu...


    ** kak ain kat alor gajah.. Kire dah dekat la tuu dgn kg kak ain...

    ReplyDelete
  19. Anies:
    Last sekali kak in pegi tahun 2009...byk jugak la perubahannya... Boleh la pegi lagi anies nnt borong coklat byk2 tau...


    Pok amai-amai:
    Mungkin kakain pegi ramai2 kn tu yg nnpk seronok jer..ank pun dah besar2...


    Sitihajar:
    Bila la kite nk jumpa lagi ni hajar... Dtg la ke SA pulak tau..kakain sedia terima kunjungan dari hajar tu...

    ReplyDelete
  20. Ladyzull:
    Kalau kakain kekedah boleh le jumpa D pulak yee...nk cubit2 pipi sifarah tu pulak...


    Kakzakie:
    Dah sampai kesanakan...mesti rasa nk jumpe suri tu...
    Saya pun teringin nk jumpe akak jugak tau...nnt kite calling2 yee..


    Ayu:
    Nnt balik sini boleh la pegi... Kalau kakain nk kejepun tu entah bila la agaknya tuu...Tengok blog ayu je laa pun dah ok jugak tuu...

    ReplyDelete
  21. paling best pi langkawi beli coklat..hehe..

    ReplyDelete
  22. Seronoknya...jumpa kak suri lagi tu..plan nak jumpa kak suri gak bila g langkawi nanti:)

    ReplyDelete
  23. Salam,
    Ooh, bestnya , dengan keluarg apulak tu .. Salam LF kepada hubby dan budak2 tu

    ReplyDelete
  24. Dah lama saya tak ke Langkawi..

    Tasik Dayang Bunting tu mmg saya tak sampai lagi..restoren tu cantik lah view dia..kat belah mana ya restaurant tu?

    ReplyDelete
  25. O hoo Ain..
    Holiday sakan nih..
    Seronok kan bila pegi ramai-ramai.
    Kakya selalunya walk alone :)

    ReplyDelete
  26. ini baru namanya bercuti!!!hahaha XD
    setailo giler babenggg nyer...kehkehkehhh

    ReplyDelete
  27. meriahnya...rakyat jelata yg paling happy sebab permaisuri bawa jenjalan..pemandangan laut sangat cantik..

    ReplyDelete
  28. amboi seronoknya jenjalan...
    siap dapat mkn laksa free lagi..

    ucu dah berbelas tahun x ke sana...x blh jadi,kena kumpul duit gamaknya thn ni..

    ReplyDelete
  29. owh akak g langkawi..banyak tak borong coklat?ekkeke

    ReplyDelete
  30. bab pilih coklat memang suka..borong jangan tak borong...

    bestkan jenjalan kat langkawi..

    ReplyDelete
  31. wahhhhh... bestnya jenjalan. lama sudah lia tak ke langkawi tu..

    ReplyDelete
  32. seronoknya ain....
    rasa dah tak sabar2 nak pi sana
    last pi sana masa honeymoon dulu2
    lama betui tak tu..huhu

    syoknya dapat jumpa suri
    kalau kita dapat jumpa dia
    nak peluk2 dan cium dia tau :)

    ReplyDelete
  33. sgt bmakna kan kak dpt pgi dgn ahli kluarga tsyng. part makan tu pling syok....esp nasi dgg n laksa, baiknya ss tu ;D

    ReplyDelete
  34. seronoknyee kak
    last saya ke langkawi nie masa saya 18 tahun .. fuh sure dah banyak berubah

    kalau ada peluang saya nak mai dan tgk proses kuih caras tuu saya sukee ;)

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Ain


    seronooook nyer

    ReplyDelete
  36. Ain...kalau bercuti kat Langkawi memang best kan? Akak suka...byk tempat boleh pergi...tapi aritu akak tak pergi kat Underwaterworld tu..rugilah...

    Yang Bamboo Restaurant tu akak pergi...best...!!

    ReplyDelete
  37. Seronoknyaaa...
    Tengok laksa tu..terliur sangat.. nampak sedap sangat..pekat je kuah tu..ishh meleleh air liur..hehehe..

    Mesti banyak shopping kan.. :P

    ReplyDelete
  38. wahh bestnya ain dapat bercuti ramai cenggini kann... nak2 kalao dapat jalan2 ngan adik2 beradikk..

    ReplyDelete
  39. kalau ibu_suri tahu, mesti dia suruh IM bawa dia ke sini. asyik-asyik pi kelantan je..

    ReplyDelete
  40. wah meriah sungguh rakyat jelata ain berlibur hehe..
    punyalah gabra ain sampai hari tu,,tgk dlm gambar br perasan..hidang dah tak beralas dah huhuhu...jgn serik ye ain..datang lg..munkin pertemuan pertama mcm kelu skit utk berbicara..hehe..

    ReplyDelete
  41. seronok ya ain jalan2 cari makan ke pulau langkawi pulak tu... memang happening dpat pulak pergi berombongan cik kiah heehehehe... suka suka suka..

    ReplyDelete
  42. mmg seronok pegi ramai2 ni kan. mcm2 gelagat. ida dulu pun dok kat istana kondo tu.
    tp makan selalu kat restoran nelayan.

    ReplyDelete
  43. Salam ainnoraini,

    Bestnya pi makan angin kat Langkawi...dapat berjumpak ngan rakan bloger pulak tu...syoknya......

    ReplyDelete
  44. best gi langkawi... macam2 tmpt leh pergi... kat istana condotu ok tak tempat tinggalnyer...
    suka gambar lasttu..

    ReplyDelete
  45. terbukti malaysia adalah destinasi terbaik utk percutian kan.. i love malaysia

    ReplyDelete
  46. seronok bercuti ramai2.langkawi destinasi paling bes untuk di lawati..

    ReplyDelete
  47. huwaa..best2... rasa nak pergi lagi laa ke langkawi.. xpuas berjalan...

    ReplyDelete
  48. wah!! jealous nih tgk kengkawan g bercuti..nmpk meriah jer kan..

    ReplyDelete
  49. Akk x boleh sebut Langkawi sb ada org dl rmh ni belum jejak kaki dan rasanya tak smpai hajat tu sb mertua tak sihat pula. Bila agaknya ye....akk dah 3 kali, sian hubby tu..

    ReplyDelete
  50. k.ain..pulau yg berpagar tu pulau beras basah ke? la, tahun lepas saya p. masih boleh dikunjungi pengunjung terutama pak Arab..tu mmg private property katanya...
    anyway..kalu ke langkawi, makan2, island hopping,water world, shopping..kos tinggi, mengalahkan p indonesia, p thailand..

    ReplyDelete
  51. salam ain..mama baru terbangun dr lemau..hu2x..dah lama mama tak ke langkawi..wah beruntung jumpa suri solehah..bila pulak mama dpt jumpa ain ek?..he2x..

    ReplyDelete
  52. Assalam ain meriahnya jenjalan reramai gitu, akk pun masa arwah abang ipar ada suka pergi ramai2 mcm family day pulak. bestnya ain dpt jumpa suri jeles akk

    ReplyDelete
  53. seronok bercuti..ramai ramai lg seronok kan? langkawai mmg cantik..dan mudah nak berjalan sebab pulau tak besar so takde risau nk sesat kan..
    untung nya dapat jumpa Suri Solehah..manis orang nya..:)
    ain pun sama..anak2 dara dh besar nampak mcm adikberadik je..jeles akak...:) hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini