22 April 2011

rahsia tau..citer orang perempuan...

Alhamdulillah kite masih bernafas dibumi Allah ini...dpt menghirup udara yg segar...
Kisah semalam baru hari ni nak citer...semalam balik keja hujan lebat sangat2...bawak kete pun tak berapa nnpk jalanraya...sampai kat sekolah lewat 6:50ptg baru sampai ambik hanim & ade anak jiran tumpang balik...pas tu mak supir  jln lagi ambik nurrin kat sekolah lagi satu...kete pun bergerak mcm semut...

Biasa la acara sembang2 dgn anak dlm ketekan...mase ni nak tau citer2 kat sekolah ape yg die org buat...kawan dgn sape...cikgu ajar ape...makan ape...ade homework tak...tadi cikgu suruh solat asar tak kat sekolah...

Bile tanya pasal solat...hanim dgn kawannye tu berbisik2 kat belakang...nak gak tau ape rahsianye tu...busy body oooo maknye ni...tak boleh jadi ni...

Ape bisik2 tuuu...ade rahsia ye...kalau mama tak dgr..tp allah tau...allah dengar...
(ayat biasakannn nak tau citer..)

Tak de ape2kannn nadirah...
(bisik2 lagi dgn kawannye tu...ape la halnye ni...)

ma nak tau tak tapi jgn citer dgn sape2 tau...rahsia...kakak dia tahun 4 dah period...tak boleh solat...betul ma...

Haa..period...hanim dgn nadirah tau ke period tu ape...
(tokojutt den pandai pulak dia sebut period tuuu)

Tau laa..kannn nadirah...kite taukannn..tu sebab tak boleh solat...
(sambil tutup mulut..malu2 kucing dia 2 org tu..)

Mane nadirah tau kakak mcm tu...
(tak puas hati lagi ni..kot2 dia saje buat citer...)

Ade darah kat panties kakak...ibu beli benda tu..ajar kakak  cara nak gune..tapi saye belum lagiii...
(sengih2 dia cerita kat akakkk ni haaa)

Nnt hanim dgn nadirah jgn citer2 dgn semua org tau...rahsia tau...itu citer org perempuan malu kalau semua org tau...ingat tau...jgn citer dgn sape2...
(risau gak budak2 ni bukannye reti simpan rahsia...habis di citernye nnt...)

Nak tergelak pun ade bile dgr anak2 ni bercerita...macam2 hal...dulu maknye ni jahil pasal ni semua...mcm pelik jer dulu2 bile kengkawan yg dah period dulu mase tu..








Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

31 comments:

  1. Rahsialah mak ni. Awat mak citer2 kat orang ni..hihi.

    Teringat zaman mula2 period dulu..:)

    ReplyDelete
  2. yus...
    sajer jer maknye nikannn...

    maknye nak kongsi dgn kawan2 maknye kat alam maya...hihihi...

    ReplyDelete
  3. hihihi..betul kan kak..dlu menangis bgtau mak bila nampak ada darah kat sua..dorang dh 'gebebang' (ayat dalam masam2 manis..) skang..

    ReplyDelete
  4. nasib baik ada mak yg sporting nk cerita...kalau tk nk tanya siapa kan? teringat nash penyanyi tu terpaksa handle kes anak dia 1st time uzur...camanolah tu yerk...

    ReplyDelete
  5. mama xsimpan rahsia Hanim yer, hbs blogger dah tau citer...tp xpe nti semua blogger simpan rahsia ni ok..hehe

    Budak2 skrg dah diajar d sekolah k.ain, mata pelajaran ttg sex pn dah diajar, tp bagus la utk pengetahuan mereka, xmcm kita dulu kan, semuanye cam rahsia & malu2 nk cerita..

    Mcm iklan tuala wanita la, dulu mn ada, skrg bsepah...15cm la, long nite la, dulu kita beli tuala wanita siap balut paper lg, skrg xdenyer balut2, blh pegang selamber je...btl x?

    ReplyDelete
  6. Kalau sekolah agama darjah dua pun dah tahu sebab mereka dah diajar cuma mereka tak de pengalaman.

    Tapi 10 tahun cepat tu ain...

    ReplyDelete
  7. yelah..dulu kita very secretive pasal benda-benda ni..bebudak sekarang open minded dan outspoken...

    ReplyDelete
  8. budak2 skrg nmpk awal betul dah period kan kak...

    zaman saya dulu normalnya darjah 6 / tingkatan 1 ...

    mmg malu sungguh klu nak p beli pad dulu...nyonya tu siap balut kertas, nak beli pun tengok2 ada orang lain tak kat area tu... heheee

    nnt akak citer la macamana "handle" kes anak2 dara akak period pertama kali ni ... ;p

    ReplyDelete
  9. norhafiza:
    tu la kak ain pun terkejut la jugak..pandai sembang2 pasal ni...budak2 sekarang maju kehadapan dah..tak mcm kite dulu2kan...

    ReplyDelete
  10. yana:
    maknye mmg suke korek2 rahsia kat anak nak membesar ni...

    baru la kite tau ape xtvt dia org kat sekolah...

    mcm kisah bapa tunggal yg kak ain buat n3 dulu...dia la yg uruskan semua tu...siap tanye lagi kat kite org mcm mane nak buat..bile anak dah period...

    ReplyDelete
  11. siti hajar:
    betul tu..kak ain dulu2 pun malu nak beli benda tu kat kedai..siap balut dgn paper lagi..

    ala kak ain saje jer nak kongsikan...ape salahkan...

    dia tak tau maknye dah kasi bocor ini rahsia...hihihi...

    ReplyDelete
  12. kakZakie:
    tu yg saye terkejut...mcm awal jer dah periodkan...

    budak2 sekarang banyak makan benda yg bersuntik dgn hormon..agaknye tu yg cepat...

    kite dulu2 mane ade makan KFC ke...MD ke...tahu makan nasi...cekodok pisang...ubi kayu..

    ReplyDelete
  13. Zaman sekarang, ramai perempuan yg akil baligh awal..dedulu masa sek rendah tak tau pun pasal period ni hehe

    Dah hebah rahsia ni kat blog ni kak hehe

    ReplyDelete
  14. teringat masa mula period dulu...tak tahu nak buat ape.....kelakar..

    ReplyDelete
  15. Budak2 zaman sekarang tak macam kita dulu lagi pun disekolah ustazah dah ajar.

    ReplyDelete
  16. hehe...suspen saya..ingatkan rahsia ape tadi..hehe.
    tapi tu lah kak...saya dulu masa sekolah pun mcm tu...rasanya..setiap anak gadis pun macam tu kot..ye lah benda baru..antara panik..takot dan happy sebab dah tempuh alam baru kan....:)

    ReplyDelete
  17. budk skrg cpt nampk matang dari segi fizikalnya .

    tapi dari segi mindanya dia masih lum bersedia ole itu dia rasa malu dn kekok masa awal2..

    ReplyDelete
  18. haha..
    dah tak jd rahsia lah ni kak ain..adehhh..

    tapi serious..awal betul ye..darjah 4 dah kena..

    ReplyDelete
  19. anak2 skrg ain, dh makin cerdik n lbh trbuka..bukan mcm zaman kita,bila 1st time period nk bagitaumak pn segan...hi....

    ReplyDelete
  20. ank2 zaman cyber kan ain semua tau n pandai, lg pula kt skolah agama ada ustazah bg tau...akk dulu takut bila period hehe

    ReplyDelete
  21. salam ain..ada baik jugak dia nak cerita..boleh kita bagi penerangan lagi kan..tapi dia dah yakin sangat hehe..ingat suri dulu ting 1 baru period hehe

    ReplyDelete
  22. Nowadays anak2 advance dlm segala segi. In fact my boys pun tau sal benda ni.. Diarang kan belajar..

    ReplyDelete
  23. kak ain..dulu2 zaman ank dara kite period..skang anak2 dara kita pulakkan?..

    ReplyDelete
  24. hihi slamba aje crita kn. sy period form 3. ms sek ren blurr t.tau apa2 hahaha ;D

    ReplyDelete
  25. dah tak rahsia dah ni..mak dah citer kat semua orang..he he..
    kalau la hanim baca blog mak ni..agak2 apa kata dia ni kan..

    ReplyDelete
  26. kak ain..
    bila la anak dara sy pulak ek...(anak dara takde lg dah berangannnnn....)hehehhe

    ReplyDelete
  27. awalnye la...nora dulu nak ke tingkatan 1 baru le..itu pun tak de kecoh2 ngan mak, terus cari balik cara-cara nak mandi wajib.

    ada orang kata pemakanan kita sekarang, contohnya ayam..kan di suntuk hormon..kesannya macam tu lah, cepat 'berhormon'..ya ka..ntah lah..

    ReplyDelete
  28. hihi..pandai betul budak2 sekarang ni.Rahsia tu ...



    Kita paling risau dulu...
    orang lain semua dah tapi kita lambat sangat kena.

    ReplyDelete
  29. bdk skrg cepat je matangnya..

    ReplyDelete
  30. skg daH tak jadi rahsia la.....
    dah tebongkar ni ha....kat blog...hehehehe....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini