12 April 2012

info kesihatan : kolesterol dan kanser...

Assalamualaikum..


Sekadar untuk maklumat untuk dikongsi bersama...ada dapat email ni dari rakan sekerja...mengenai info kesihatan...jom kite baca sama-sama mana la tahu boleh diamalkan untuk kebaikan kite bersama mencegah penyakit yang memberbahaya ni...

Serai telah terbukti boleh membantu dalam membunuh sel cancer dan memperbaharui sel di situ. Ia adalah antara remedi terbaik untuk orang yang terkena cancer LIVER ( hati ), seperti hepatitis C dan sebagainya. Ia mungkin juga boleh memberi kesan baik untuk cancer tempat lain kerana LIVERpun ia boleh ubati.

Sebaliknya GULA adalah nyawa dan makanan untuk CANCER membesar dan merebak untuk orang sihat maupun orang sakit. Jadinya kurangkan gula atau tinggalkan samasekali dengan menggantikannya dengan madu atau maple syrup.

Cara menggunakan serai wangi atau tidak:
1. Bersihkan serai dengan air.
2. Ambil beberapa helai dan potong-potong kecil
( tak payah blender ).
3. Masukkan dalam air panas segelas
4. Tunggu suam
5. Minum

Buat 3 kali sehari.

Dalam masakan gunakanlah serai dan kunyit kerana kedua-duanya amat baik untuk kesihatan.

Manakala kunyit pula berperanan membersihkan saluran darah yang orang namakan sebagai CHOLESTEROL tidak baik ( berasal dari lemak dan gula ). Siapa nak cepat kurus, masaklah lauk dengan sedikit kunyit. Ia juga mempunyai property anti-biotik dalam perut kepada BACTERIA yang tidak sepatutnya berada di sana. Bacteria yang baik tidak dibunuh. Oleh itu, kunyit berdaya membantu penyembuhan luka dalam perut dan luka di kulit dengan cepat.



 ok la itu ajer info kesihatan untuk hari ini...





ini la dia SERAI...pernah dan biasa tengokkan...












Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

9 comments:

  1. green tea jugak elok untuk cholesterol

    ReplyDelete
  2. waaa,tengkiu beb .. dah macam2 blog petua pulak.. heheee..

    kita suka la minum air manis ni.. tengah nak ajor diri minum banyak air masak..

    ReplyDelete
  3. info yang sangat baik. salam perkenalan dari *smile*

    datang follow dari blog deru ombak

    ReplyDelete
  4. bagusnya info ni.. terima kasih kak atas perkongsian yang baik ni..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih kongsi info,memang elok diamalkan.

    ReplyDelete
  6. masuk dalam maskan tak pe ain..nak minum air serai tu berat sikit rsanya

    ReplyDelete
  7. Ain..
    TQ sudi kongsi info kesihatan tu...
    memang orang yang ada penyakit canser...gula tak digalakkan sangat...macam kakak saya, memang tak makan gula...kalau teringin sangat nak air manis...bolehlah sikit...itupun manis2 buah aje...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini