25 May 2010

SAYANGI DAN BERSYUKURLAH

BUAT RENUNGAN BERSAMA & PENGANJARAN…. 
JANGAN SESEKALI BANDINGKAN SUAMI KITE 
DENGAN SUAMI ORANG LAIN…. BERSYUKURLAH
BACA SAMPAI HABIS
 Jadikan pengajaran apa yg berlaku di sekeliling  kita....
*******************************************************
  SAYANGI DAN BERSYUKURLAH DENGAN KEHADIRAN SEORANG 
YANG BERGELAR SUAMI  !!!!  SUATU PERJALANAN
  “Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan
  lupa bimbing anak dan isteri.. Kalau suatu hari berlaku selisih faham,  jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada  bumi tak ditimpa hujan.

  Teringat pesan ayah di suatu petang...
  “Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan  kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng  mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang  tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,” ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun  bersama arwah Mak.
  Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia  merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan  pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru,  sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja.  Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuksaling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.


  SILAP ISTERI
  Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja,  atas alasan minta nasihat rumahtangga.. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang -  bermaksud:

    “Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka”Seorang
    wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian?


    Adakah sebab kami ini kufur?”Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh
                    menjerumuskan kamu kedalam neraka:
                  1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
                      2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”
  Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu  menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara  dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar  marah. Marah marak menyala benci.


  YANG LEBIH, YANG KURANG
  “Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya.  Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.  “Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya  dia buka mata.  “ Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga,  tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai  juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi  bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil  kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.”  pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’  kehadiran seorang suami.


  ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
  “Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi.” Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan  dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga
  sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan. Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi. Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih,  suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”  Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.  Saling berpesan-pesan kpd kebaikan.. 

“The only real mistake is the one from which we learn nothing...”


Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

3 comments:

 1. salam ain..
  betul kata ain..semoga pasangan muda ambil iktibar dari apa yang ain coretkan..
  akak pernah juga kena..bila ditegor..kawan kata..akak lain la..dapat suami baik..akak kat..manusia semua ada kelebihan dan kekurangan..pandang yang baik2..jangan mudah menceritakan keburokan suami pada orang..
  kalau ada yang tak kena..betulkan..simpan untuk diri sendiri..alhamdulillah..dah 28 tahun akak berumahtangga..

  ReplyDelete
 2. maiyah :
  sama-sama la kite renungkan...ambik yg mana baikkan maiyah...

  w'salam kak erna:
  dah 28thn kak erna...blh minta petua ni...pas tu nak petua sentiasa kelihatan mude mcm akak la...

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini