21 May 2010

Cara Menadah Tangan & Berdoa Yang Betul


SaLaM PaGi JuMaAt UnTuK SeMuA....
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Doa senjata orang mukmin.
 Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT
 termasuk 99 nama Allah.

beberapa panduan tata cara berdoa :


 

Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. "Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur 'ba' .
 Titik 'ba' letak di hati kita. 
Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur 'ba' bernama 'Har Hayaail'. 

Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan" .

no.3 : Duduklah dalam keadaan iftirasy dan duduk tahayat akhir.

Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar.
 
##################################################DOA SENJATA ORANG MUKMIN…. BERIKUT ADA PANDUAN TATA CARA BERDOA IAITU: 
 
1)       ANGKAT TANGAN KE PARAS DADA 


2)       RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH TAPAK TANGAN 


3) “APABILA URAT TANGAN BERTEMU IA AKAN MENJADI SEPERTI HURUF BA  ب   
TITIK BA TERLETAK DI HATI KITA. KEDUDUKANNYA RENDAH DARI TANGAN YG KITA TADAH. SETIAP HURUH HIJAIAH DIDALAM AL QURAN ADA MALAIKAT YANG MENJAGANYA. HURUF BA DIJAGA OLEH MALAIKAT BERNAMA ‘HAR HAYAAIL’. MALAIKAT INI AKAN MENGANGKAT DOA KITA TERUS MENGHADAP ALLAH TANPA SEBARANG PERANTARA. OLEH ITU BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH DENGAN PENUH PENGHARAPAN. 


 4)       DUDUKLAH DALAM KEADAAN SOPAN SEPERTI DUDUK IFTIRASY DAN DUDUK TAHIYAT AKHIR. JIKA BERDIRI TEGAKKAN BADAN BETUL-BETUL DAN JANGAN MENYANDAR / BERSANDAR. 


5)       SEPANJANG BERDOA, BANYAKKAN MEMUJI KEBESARAN ALLAH DAN MENYEBUT NAMA-NAMA ALLAH YANG LAIN YANG BERSESUAIAN DENGAN KEPERLUAN DOA KITA PADA MASA ITU. CTHNYA… JIKA BERDOA MOHON DIPERMUDAHKAN REZEKI, SEBUTLAH NAMA ALLAH AR-RAZAQ DAN DISUSULI JUGA DENGAN BERSALAWAT NABI SAW 


6)       BERDOALAH BERSUNGGUH-SUNGGUH DARI HATI. GUNALAH BAHASA YG DAPAT DIFAHAMI KERANA ALLAH MAHA PENGASIH DAN SANGAT MEMAHAMI DAN MENDENGAR SEGALA BICARA TULUS HAMBA-HAMBANYA 


7)       AJARKANLAH ADAB BERDOA KEPADA SELURUH AHLI KELUARGA SEDARI USIA KECIL KERANA INSYA ALLAH IA AKAN DAPAT MEMBENTUK PERIBADI BAIK DALAM KEHIDUPAN. 


SeLaMaT MeMbACa.......


Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

4 comments:

 1. Ainnoraini....terima kasih kerana berkongsi sesuatu yang bermanafaat

  ReplyDelete
 2. ainnoraini..terima kasih..kerana saling mengingati..

  ReplyDelete
 3. tq..kak anie sudi menjengok blog saye ni...inya'Allah..kalau ada info yg menarik kite akan kongsi bersama ye...

  ReplyDelete
 4. kak erna...dah balik...mesti byk citer nak dikongsikan...
  sudi gak kak erna bertandang ke sini ye...terima kasih...semoga hepy selalu..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini