23 December 2011

ceria, gembira atau serba tak kena

assalamualaikum...semoga ceria dipagi jumaat yang indah ini...hari ini awal sampai kat opis ni...bukak computer ada pulak satu email ni...menarik untuk tatapan sahabat-sahabat semua...

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say:

' Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria , hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja lah dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah...'

Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja.

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN', tapi rupanya kita BUSY BODY .

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN .

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' , adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya... 


***************************************************



Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

31 comments:

  1. good sharing kak, betul semua yang datuk cakap kan...moga2 dapat mengubah kebiasaan kita menjadi lebih baik

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang menarik.......mulakan hari dgn senyuman dan sntiasa berfikiran positif...

    ReplyDelete
  3. kene banyak perbaiki diri ni. good sharing kak =)

    ReplyDelete
  4. hari ni sy dtg keje dengan gembira sbb anak2 ke umah pengasuh dengan muka senyum..kalau anak meragam,satu hari mood sy kat opis huru haru ;(

    today...SENYUM je

    ReplyDelete
  5. malangnya ramai yang pilih gaji... pahala tak nampak...

    ReplyDelete
  6. satu perkongsian menarik kak...

    moga kita bekerja dengan hati yang ceria untuk menghasilkan sesuatu yang lebih dari biasa, dan mengejar lebih pahala berbanding gaji yang lumayan...

    ReplyDelete
  7. ikhlas tu kene ada walaupun kite sekadar pekerja dan bukan bos~

    ReplyDelete
  8. perkongsian berguna..selalu harapkan agar selalu dpt ceria ditempat kerja..

    ReplyDelete
  9. Gud info ... zaman akak kerja, pergi kerja memang bersemangattapi bila tersekat dalam traffic jammed, terus down.

    ReplyDelete
  10. wah..mesti semangat org2 yg berkerja ye..

    ain,

    lepas ni kongsi utk orang2 yg dah
    boring dok kat rumah pulak ye :)

    ReplyDelete
  11. ain, tazkirah pagi yang bersemangat... moga2 hari ini dilalui dgn ceria sepanjang hari

    ReplyDelete
  12. ain..betul kata dr Fadilah tu !!..thanks share kat sini.. :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Ainnoraini

    saya tengah senyum ni....
    tapi tak boleh lama, nanti apa dikata orang pula .... he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  14. salam kak ain..
    sy ni yg duk umah pun kene sentiasa ceria la ye..selalu tu asyik duk bebel bdk2 je cuti2 ni..hehe..thanx for sharing kak..

    ReplyDelete
  15. qema hari ni datang kerja dengan 'biasa' saja sebab semalam dah setel semua kerja, tunggu feedback dari supplier je:)

    ReplyDelete
  16. nice info.... suka dr fadilah kamsah...
    kerja biar ikhlas dan ceria

    ReplyDelete
  17. ...sy pegang satu perkara.

    Manusia itu tidak sempurna.

    =D

    ReplyDelete
  18. kak ain..thanx..muhasabah diri pagi Jumaat

    ReplyDelete
  19. 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' , adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'..yang nie memang selalu berlaku..huhu..thanks kak share..

    ReplyDelete
  20. nampaknya kena lebih ceria datng keja lepas ni.. semenjak dua menjak ni asyik muram je, tatau ler naper.. ilang semangat sudaa...

    ReplyDelete
  21. thanks ain....
    bagus banget infor ni...

    ReplyDelete
  22. macam IM sekarang ni, datang kerja secara biasa dan buat kerja yang biasa-biasa je. sebab tak lama lagi akan jadi orang biasa...

    ReplyDelete
  23. bila akak melangkah kaki keluar dr rumah nak ke tempat keja, akak baca Selawat dn pasang niat..nak keja cari rezeki yg halal untuk anak2 dan nk keja dgn rasa ceria dan beriya2...

    masih ingat dgn pesanan Dato Fadhilah Kamsah tu...pegi keje pasang niat bekerja dengan hati yg ceria dan mencari rezeki yg halal..

    ReplyDelete
  24. itulah perasaan yg kita lalui mengikut mood yg sntiasa brubah2.........yg pnting kita dtg kerja dgn perasaan enjoy.....

    ReplyDelete
  25. interesting!
    thanx for sharing kak ain :)

    ReplyDelete
  26. renungan yg baik utk memperbaiki diri.. terima kasih ye kak ain atas perkongsian ini..

    ReplyDelete
  27. setuju sangat setiap yang diatas..

    ain.. kalau nak tau, ayu kurang kawan tau..
    istilah kurang kawan tu depent pada yang betul2 hanya layak campur tapi ayu tak percayai...

    ReplyDelete
  28. yg no.1 tu mmg ramai yg mempraktikannya.. termasuk sya..huhu

    ReplyDelete
  29. bagusnye perkongsian ni..

    okeh, esok mau dtg keje dengan semangat baru!huhuhu..

    ReplyDelete
  30. jadi ingatan utk sya ni...huhuuu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini