02 July 2011

simpanan untuk beberapa hari...

assalamualaikum semua...

perkara wajib mesti pegi...ialah kene pegi pasar dulu...mai la tengok beli apa untuk buat stok beberapa hari kat umah tu...kalau hari2 makan kat kedai jer jemu la jugak...
ini la sayur-sayuranye..tak boleh beli banyak nnt layu...
atau pun tak sempat nak masak...
biasa tak makan benda ni....
tempat kite panggil terung pipit...
ini pucuk paku...
selalunye masak lemak cili api 
dgn udang campur pucuk paku ni..
ini wajib ade...ikan...udang ...sotong...ayam...
tapikan rasenye beli tak banyak mane pun, 
harganye mak-aii...mahal sungguh...

sekejap lagi nak keluar semula...nak ambik anak2 kat sekolah sebab hari ni kan semua sekolah ade ade larian satu malaysia...maknye ni tukang hantar jer la jer la tak masuk pun...byk urusan nak buat kat rumah tu dah lah beberapa hari ni kite jadi mak supir sebab en somi tak de...



Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan

31 comments:

  1. sama la kak, qema semalam p beli barang harian ni..sama cam akak cuma tambah buah-buahan je..macam2 jenis hihi anak beranak suka buah..
    barang semua mahal beli rasa beli sikit je tapi beratus kena byr kan..

    ReplyDelete
  2. Salam ..
    Barang sekarang ni memang mahal...kalau beli2 banyak macam tu memang kita terasa sangat...tapi nak buat macamana...makan kena jugakkan..he..he..
    Hari ni semua sekolahkan...anak2 saya pun pegi larian tu..

    ReplyDelete
  3. btul tu, sx pg pasar xsah klu xabes bratus hinggit...yg tu cm brg basah, stok brg kering pla...???mak ai, pening pikr!

    ReplyDelete
  4. qema:
    ini barang basah jer qema, belum lagi brg2 lain...siap kan duit jer...

    buah2 selalunye kak ain beli kat tesco jer...anak2 kak ain pun suke mkn buah jugak...kalau beli tak cukup sikit..

    ReplyDelete
  5. nur_ied@ :
    mmg peningkan ieda...
    nak buat mcm mane semuanye keperluan..kene jugak beli...

    ReplyDelete
  6. azi:
    kalau makan kat kedai lagi mahal...berganda2 mahalnye...kadang2 jemu jugakkan kalau hari2 makan kat kedai nikan...

    semua sekolah buat satu larian satu malaysiakan...

    ReplyDelete
  7. banyak jugak stok kak ain tu...takyah pergi pasar dua tiga hari....:)

    pucuk paku tu kak...huhu..buat masak lemak cili api..perghhh....kat sini susah nak dapat pucuk paku..kalau nak beli jugak, betul2 kena turun awal..kehabisan kang..

    ReplyDelete
  8. siti murni:
    biasa la siti anak2 kak ain ramaikan...kene buat stok beberapa hari...senang nak masak...

    itu belum beli yg kering2 lagi...bertambah kering poketku ini...

    pucuk paku tu kalau nak beli kene pegi kat pasar pagi2 baru ade...kalau tak tinggal paku jer ler hihihi...

    ReplyDelete
  9. skrg nie dik kalau ke pasar basah atau kering sah2 lari rm 50 kan .. brg2 semua dah mahal , naik harga selalu .. dah banyak sebenarnya menyusahkan rakyat ..

    nak2 ikan , subsidi dah x diberi nelayan merajuk diri yg jadi mangsa kita2 nie lah huhuhuh . x kan nak makan ayam je .. adehhh anak2 akak lak jarang dan x beraa nak ayam nie huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Assalam ainnoraini..banyak jugak ain beli untuk simpan seminggu ye.

    ReplyDelete
  11. terung pipit tu masak apa kak?
    saya tak penah makan...apatah lagi memasaknya..heee

    ReplyDelete
  12. Byknyer stok brg basah k.ain beli, penuh peti ais tu..hehe

    tp xpe rakyat jelata k.ain ramai, syok la nk masak, klu sy ni nk masak pun malas, xde sapa nk makan, anak2 makan nasi, kicap & telur aje, last2 masakan sy dbuang aje..huhu

    ReplyDelete
  13. wah, stok utk 1 minggu ke tu ain.....

    sy suka makan terung pipit tu buat ulam..biasanya sy celur dulu....

    ReplyDelete
  14. Assalam Ain,
    wah... perancangan & persiapan yang sistematik, memanglah sbg ibu, isteri & bekerja kena bijak urus keperluan rumahtanggga termasuk anak2.... juga dapurnya!
    Kak Amie pun buat gitu juga,biasanya hari Ahad memang kena isi stok baru utk bekalan seminggu akan datang...
    terung pipit tu...susah nak jumpa di tempat kak amie, masa kecik2 dulu selalu tolong bonda petik dari pokoknya....yg daunnya berblu tu...terasa lagi gatalnya di lengan...

    ReplyDelete
  15. "sama macam saya jugak..beli byk2 simpan dlm esbok..harga skrg mmg mahai...nak buat macamana,nak hidup kena mkn..terung pipit?adik saya dtg dr kg terkejut tgk kt pasar malam belah kl ni ada jual terung ni..kata dia kt kg bercambah..(berlambak/byk)"

    ReplyDelete
  16. salam Ain
    sedapnya pucuk paku buat masak lemak cili api.
    erm, saya dah lama tak membeli barang dapur dsebabkan laluan utk orang macam saya takde di pekan kecil ini.tengok dari jauh je lah.

    ReplyDelete
  17. saya pun sama..beli stok lauk utk smnggu...malas nak prgi pasar stiap hari walau pasar dekat jer...

    ReplyDelete
  18. barang2 sekarang kan ka dah mahal...beli sikit pun kalau tak abis RM50 tak sah kan?

    ReplyDelete
  19. stok utk bape lama tu??

    terung pipit tu utk masak ape?

    terliur lak tengok pucuk paku tu. nak beli gak la kat pasar malam ni buat masak lemak heheh

    ReplyDelete
  20. sama kak.. saya pun kalau beli, beli terus byk.. tapi harga barang basah skang naik mencanak2 laa..geram..ayam pun dah RM8 lebih sekilo..huhu..

    ReplyDelete
  21. macam-macam ada tu ain..terung pipit tu nak baut masak apa?

    ReplyDelete
  22. Seminggu sekali pegi pasar, beli untuk stok memang berbaloi. Sekali penat, jimat masa dan tenaga. Nak masak pun lancar, kan?

    Terung pipit tu ada orang buat Sambal Tumis. Sedap gak, tapi Kak Azie tak berapa minat. Lebih suka Terung Kampung yang sama jenis tu gak, tapi bujur besar skit. Masak Lemak Cili Api.


    KL Gangster: ulasan dan pandangan seorang bekas Kaki Wayang...

    ReplyDelete
  23. wahh byk stok makan akak ye..brg basah mmg naik harga kan skrg.. tp nak tak nak kena beli lah jugak kan..

    ReplyDelete
  24. SALAM KENAL & SALAM ZIARAH....WAAHHHH...BYK NYER LAUK PAUK....STOK UTK BRAPE BULAN NI YERRR??? TP TU LA...BILA NAK MASAK TU NAK TUNGGU LAUK2 TU LEMBUT DULU, ALAHAI...JENUH KAN...SATU JAM BARU BOLEH MASAK....OKLA, ADE MASA JENGUK2LAH BLOG AKAK PULAK YERR....BOLEH TGK2 KAIN KAT SANE ....MEKASIH....

    ReplyDelete
  25. wahhhh..
    banyaknya ikan..nyum..nyum..
    terung pipit tu masak ape kak ain..walahhh..sodap eh..

    ReplyDelete
  26. terima kasih pada sudi yg tinggalkan komen kat sini ye...mintak maaf tak sempat balas...

    semua tu sebenarnye simpanan untuk beberapa hari kat rumah tu...nak pergi pasar hari2 tak sempat...maklum la anak ramaikan semua dah besar2 kene la masak...

    terung pipit tu biasanye buat sambal tumis dgn ikan bilis jer...kadang2 buat ulam..

    mmg betul harga skrg semuanye naik...kalau bawak setakat 50 hengget mmg tak cukup...skrg ni nilai duit dah makin kecik jer...

    ReplyDelete
  27. 1st time dgr nama terung pipit..
    apesal kecik jer buahnya ekk?
    sekali tgk mcm buah kekuk jer...

    ReplyDelete
  28. terung pipit ! sies ta penah dengar :)

    ReplyDelete
  29. sama la kita kak..sekali beli untuk 5hari..tinggal sayo je sebab selang sehari No beli..kami pun tak p larian tuh sebab bz ngan hal lain hehe..

    ReplyDelete
  30. cukuplah untuk seminggu..
    sayur2nya menarik perhatian..
    dah lama tak tengok terung pipit tu..nak masak apa terung pipit tu yee..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
©Copyright2013 | ALL Right Reserved toAin Noraini